Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 19.04.2024, 16:40

Капулівська гімназія Покровської сільської ради

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 144
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Шкільний щоденник

Головна » 2011 » Травень » 19 » 18 травня - Міжнародний день музеїв
16:05
18 травня - Міжнародний день музеїв
 
    Важливою складовою частиною культури кожного народу є знання власної історії, бо народ без історії – це дерево без коріння. База історичної освіти закладається в школі. Наша школа знаходиться на території старовинного козацького села Капулівка, місце розташування якого аж тричі обирали для Січі наші славетні предки. Саме тут знаходилась знаменита Чортомлицька Січ, саме тут поховано І. Д. Сірка.

    Краєзнавчою роботою охоплено всю школу, недарма своєю науково-методичною проблемою колектив обрав формування духовності та духовної культури особистості в умовах креативної освіти. Основою виховання є шкільний історико-краєзнавчий музей. Він є культурно-освітнім закладом, призначеним для збору, вивчення, збереження та використання пам’яток природи, матеріальної та духовної культури рідного краю. Музей створено за рішенням адміністрації школи ( надання приміщення ) та правління колгоспу імені М. Горького ( надання коштів ) від 09 травня 1988 року. Експонати музею зібрані учнями школи під керівництвом учителя історії Бурди Л. Ф. ( нині покійний ). Відкрито музей 25 травня 1989 року. Основною метою роботи музею є: формування громадянської особистості школяра на базі вивчення історії рідного краю; сприяння відродженню національної свідомості; формування почуття гордості за історичне минуле свого краю, відчуття причетності до історії України; забезпечення духовної єдності поколінь; вироблення навичок пошукової роботи, науково-дослідницької діяльності; виховання у школярів любові до Батьківщини, поваги до традицій і звичаїв свого народу. Основними напрямками діяльності шкільного музею є науково-просвітницька, пам’ятно-охоронна та виховна робота.
    Музей включає в себе пам’ятник І, Д. Сірку, який було відлито за картиною І. Ю. Репіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану», встановлений в центрі шкільного дендропарку і дві кімнати, що містять експозиції: - найдавніші поселення на території села Капулівка; - скіфський період; - козацтво; - старе село; - радянські часи.
 
 
 

    Експонати музею, зібрані кількома поколіннями наших учнів, щороку поповнюються, але тепер більше писемними джерелами. Незважаючи на те, що найяскравішими сторінками в історії села були саме козацькі часи, якраз вони найменше предоставлені речовими знахідками, так, як місцевість, де знаходились всі три Січі, козацькі кладовища знищені, зруйновані при будівництві Каховського водосховища. Тому експозиції музею доповнює літературно-історико-музична композиція про І. Д. Сірка. На базі музею працює гурток «Чумацький шлях» та школа екскурсоводів. Юні екскурсоводи ознайомлять вас з усіма музейними експонатами – де вони були знайдені, як потрапили до музею, про що свідчать та про саму історію відкриття музею, а також про нащадків І. Д. Сірка, їхні долі і як вони були знайдені. Форми роботи музею різноманітні: виховні години, екскурсії для школярів, жителів села та гостей Нікопольського району, лекції, тематичні лінійки, конференції, дослідницька робота, виготовлення наочних посібників, туристсько-краєзнавча робота, предметні тижні, зустрічі з цікавим людьми тощо.
 
    При школі працює історико-краєзнавчий музей (керівник – Черкасов О.Л.) та кімната українського народознавства «Світлиця» ( керівник – Полещук Ю.В.) Учні школи, під керівництвом вчителів, постійно працюють над поповненням експонатів. Так, музей в цьому році поповнився такими речами: глечик, ліхтар, кобура, чохол від бінокля, гільза, граната. Виготовлено 5 стендів « Видатні особи ». Оформлено матеріали до папок зі спогадами очевидців, або з їх слів:
- «Голодомор 1932-33 років»;
 - «Велика Вітчизняна війна»; - «Мої батьки»;
- «Мої дідусі і бабусі»;
 - «Мої друзі»;
 - « Засновник музею Бурда Л. Ф. »;
- « Пам’ятник І. Сірку на території школи »;
- « Ігри, звичаї, традиції та обряди рідного краю ».
 
     Дякують відвідувачі музею за змістовні екскурсії, проведені учнями 7 класу і свої враження залишають у книзі відгуків, а їх за поточний рік 24!
Переглядів: 746 | Додав: kapulivska | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Наші друзі
Національна гаряча лінія Національна гаряча лінія

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz